Array
(
  [Itemid] => 217
  [option] => com_content
  [catid] => 34
  [id] => 925
  [lang] => nl
  [view] => article
)
 ?>

Denken buiten je kaders

Dat klinkt prachtig: denken buiten je kaders en onbekende gebieden binnen gaan. Maar hoe geef je daar vorm aan? Ik vergeet nooit meer het moment dat ik voor het eerst over een smartphone hoorde.  Een telefoon met mogelijkheden die op dat moment onvoorstelbaar leken. Muziek luisteren met je telefoon, foto’s maken en je kon er zelfs mee op internet. Ik dacht meteen, wauw zo’n telefoon is echt geweldig. Wat mij het meest raakte, was dat gesproken werd over iets wat nog niet bestond. Wat bijzonder om iets te bedenken wat nieuw en onbekend is.

Het gevolg was dat ik zo’n telefoon graag wilde hebben. En omdat die vast duur zou zijn, ben ik er ook meteen voor gaan sparen. Dat was bijzonder, want ik was niet gewend om gericht ergens voor te sparen. Nou duurde het nog wel een tijdje voor het zover was en de telefoon naar Nederland kwam. Maar toen was ik er als de kippen bij. En dat niet alleen, ik had er heel wat voor over. Ik heb een hele nacht voor de telefoonwinkel gezeten, zo graag wilde ik er eentje hebben. Het was wel een hele ervaring en laat zien hoe ik geraakt was door dit apparaat. Deze gebeurtenis is me altijd bijgebleven en door mijn telefoon met veel mogelijkheden, word ik hier dagelijks aan herinnerd. 

Waarom vertel ik dit nu? Omdat het zo aansluit bij waartoe God ons oproept. Hij wil ons denken veranderen, zodat we gaan denken vanuit Hem. Dat betekent denken buiten onze eigen menselijk kaders. Voor mij is dit een verandering waarin ik aan het leren ben. Ik ben erg gewend om te denken: oh ja, dat is wel mogelijk en oh nee, hoe zou dat ooit kunnen. Ook bedenk ik vaak of ik iets zelf wel of niet zou kunnen. God is me aan het leren om dat los te laten. Om dingen te bedenken die in mijn eigen denken onmogelijk lijken, maar die voor God wel mogelijk zijn. Om vastomlijnde plannen los te laten en me open te stellen voor Gods plannen en gedachten. Wat is er dan opeens veel mogelijk! Dan loop je niet meteen tegen beperkingen op, maar is het een avontuur om te zien hoe God iets bedacht heeft en waarin jij iets mag doen om het uit te werken. Wat geeft dat een ruimte en vrijheid. Een ontspannenheid om in te bewegen. Jij bent het niet zelf die iets doet, maar God begint iets en het is ook aan Hem om het verder uit te werken. Ik ben dan benieuwd op welke manier God iets gaat doen. Het is echt een avontuur, wat geen einde kent. 

God wil ons uit ons eigen kleine wereldje halen en ons van bovenuit Zijn perspectief laten zien. Dan ga je alles in een ander verband zien en gaat je denken veranderen. God nodigt ook jou uit om dit avontuur met Hem aan te gaan!

Wilma