Array
(
  [Itemid] => 217
  [option] => com_content
  [catid] => 34
  [id] => 903
  [lang] => nl
  [view] => article
)
 ?>

Koningskinderen

Met oog op de voorbereiding voor de laatste open avond van dit jaar las ik in Jesaja 9 over de komst van Jezus. In vers 5 staat beschreven: Deze namen zal Hij dragen: Wonderbare Raadsman, Goddelijke Held, Eeuwige Vader, Vredevorst. En terwijl ik het zo hardop aan het lezen was (dan komen die prachtige woorden nog krachtiger binnen) moest ik denken aan een lied met de woorden ‘Voor Hem zing ik mijn liefdeslied, tot de wereld hoort en ziet: de Koning komt, de Koning komt er aan.’

Bij het zingen van dit lied bedacht ik me: ‘Ja Heer, U bent de Grote Koning en in Uw woord staat dat wij uw kinderen zijn, dus eigenlijk zijn wij Prinsen en Prinsessen.’ Het lijkt nu alsof het allemaal nieuw voor me was, absoluut niet, maar soms kan er ineens een lampje gaan branden. En dat was nu het geval. Ik ga het proberen uit te leggen.

Het is voor mij een zegen dat ik heel visueel ben ingesteld en het gebeurt dan ook regelmatig dat ik een plaatje krijg bij wat ik denk, hoor of lees. Toen mijn gedachten dus prinsen en prinsessen tevoorschijn haalden, zag ik een prachtige stoet langs mijn ogen voorbij gaan. Een wereldse stoet weliswaar, maar er werd mij wel iets heel erg duidelijk. 

Laten we de wereldse stoet eens van dichterbij bekijken. Ik zag Koning Willem Alexander, Koningin Maxima en hun drie dochters door de straten lopen. Je hebt het ook vast wel eens gezien op Koningsdag. Ze lopen daar vrijelijk rond. En waar zij ook lopen, er is altijd beveiliging in de buurt. En wat zij ook doen, zij zijn ten alle tijden onschendbaar. 

Vanaf hun geboorte wordt hen met de paplepel ingegoten wie zij zijn en waar ze voor staan. En na verloop van een aantal jaar kun je het aan hun hele houding zien. Vanuit het horen, weten zij wie ze zijn en stralen dat ook uit. Ze lopen rechtop en gaan niks uit de weg. Zijn niet bang en gaan door wanneer hun wandel wordt gedwarsboomd door een of ander persoon die hen iets wil aandoen. (Helaas is dit de afgelopen jaren wel eens voorgekomen, maar hoe dan ook, zij gaan door.)

Zo gingen mijn gedachten als een molentje rond. Vrijelijk, beschermd, onschendbaar, krachtige houding …  Maar hoe zit het dan met ons? Onze Papa is de Grote Koning en wij zijn Koningskinderen! 

Vooral de onschendbaarheid sprak mij nogal aan en ik heb het maar eens even opgezocht: Onschendbaar -  Iemand die onschendbaar is, is onkwetsbaar, kan in principe doen wat hij wil en nooit strafrechtelijk vervolgd worden voor zijn daden.  Verder staat onschendbaar voor: betrouwbaar, immuun, integer, niet ter verantwoording geroepen kunnen worden, onaantastbaar, onvatbaar, onverbreekbaar en nog veel meer.

De wereldse Prinsen en Prinsessen weten wie ze zijn en waar ze staan. Hoe zit dat dan met ons? Waar sta jij? Waar sta ik zelf eigenlijk?

Vanaf onze wedergeboorte leren wij en ontdekken wij wie we zijn in Christus. We weten dat we dochters en zonen zijn van de Allerhoogste en dat we in Hem, dankzij het Volbrachte werk, volledig gerechtvaardigd zijn.  Wij weten dat we Vrij zijn, gekocht en betaald met het bloed van Jezus Christus. Wij weten dat Hij onze Beschermer is, dat Hij ons Zijn veiligheid biedt en dat wij in Zijn ogen niets verkeerds kunnen doen. 

Maar waarom overkomt het ons dan toch dat wij regelmatig uit het veld geslagen worden. Stemmetjes van binnenuit maken ons onzeker, angstig en bezorgd. Mensen proberen ons onderuit te halen met leugens en verdraaiingen. Met boze woorden, met afwijzing en veroordeling.

En wij? Wij gaan het geloven en ons gevoel gaat in de regel de overhand krijgen. Ons gevoel wil ons doen laten geloven dat wij onze bescherming, onze onschendbaarheid, onze veiligheid kwijt zijn en in plaats van dat we rechtop blijven lopen gaan we letterlijk en figuurlijk terneergedrukt voorwaarts. Met het gevolg dat we onze identiteit in Christus kwijt raken. (Opmerking: dit is vanuit onszelf. Het is niet dat God onze identiteit afneemt, ons afwijst of veroordeeld.) 

En toen bedacht ik me ‘Dit mag niet (meer) gebeuren’. Als de aardse koningskinderen vanaf hun geboorte weten wie ze zijn en hoe zij in dit leven mogen staan dan kunnen wij met onze Heer niet achterblijven. Ik weet niet hoe jij erin staat, maar ik wil er op dat soort momenten voor kiezen om in de onschendbaarheid van Jezus te blijven staan. Hij heeft toch zeker niet voor niets álles Overwonnen!

Vervolgens moest ik denken aan psalm 139 waarin staat geschreven dat Hij voor ons is, achter ons, onder ons, boven ons en vooral in ons.  Waar wij ook gaan of staan, God is daar! En die altijd zijnde aanwezigheid bracht me bij de Wapenrusting (Efeze 6). Dit is de bescherming die God ons gegeven heeft. Hij is de wapenrusting en ik zag een plaatje van een soldaat uit de middeleeuwen met zo’n mega harnas om. Op de ogen na ben je als mens niet meer zichtbaar. Laat Jezus nu dit ‘harnas’ zijn en zolang jij hier in zit, kan de tegenstander jou niet zien. Wanneer jij volledig in Jezus bent (in het harnas) ziet die loser in jouw ogen Jezus. Op dat moment zal hij van Hem (jou) wegvluchten. De brandende pijlen die hij op jou en mij probeert af te schieten zullen kansloos zijn. Hij in jou en jij in Hem.  

Ik wil je aanmoedigen om als Koningskind ten alle tijden rechtop te blijven lopen. Hou je oog gericht op Jezus en niet op de omstandigheden. Trek de wapenrusting aan en wat men je ook wil doen laten geloven, blijf staan in jouw onschendbare positie in Hem! (lees: Zijn Gerechtigheid.)

Je bént en blijft een Geliefde Dochter/Zoon van de Allerhoogste.

Zegen en liefs,
Leoni