Groeien en bloeien

Werken in de tuin is niet mijn grootste hobby, maar als ik er mee bezig ben ontdek ik altijd dat God door de natuur tot mij wil spreken. Woorden die me raken en die me bijblijven omdat mijn tuin me hieraan herinnert. 

Zo moet ik dode struiken uit de tuin halen, dat is een pittige klus vooral bij planten die sterke wortels hebben. Maar het oude moet eruit voor ik iets nieuws kan planten. Zo is het ook in ons leven: ‘Het oude moet verdwijnen voor het nieuwe een plek kan krijgen.’ Voor mij is het steeds duidelijker: ‘Mijn oude ik is met Jezus gestorven en ik ben opgestaan in een nieuw leven. Mijn identiteit is nu in Christus, ik ben van Hem en Hij woont in mij.’ 

Het waren eerst woorden die bekend waren, maar die geen waarheid waren in mijn leven. Ik maakte me nog steeds druk over het oude en kwam niet toe aan het nieuwe wat God voor mij had klaarliggen. Totdat ik ontdekte dat ik net als Paulus mag zeggen: ‘Ik vergeet wat achter mij ligt en strek me uit naar wat voor mij ligt en de hemelse roeping die God voor me heeft.’ (Filippenzen 3:14)

Dat maakt een groot verschil in mijn leven. Ik probeer niet langer om mijzelf te veranderen, maar ik strek me uit naar God om van Hem te ontvangen. Zo heb ik op dit moment allerlei zaken die ik moet uitwerken en de heb beperkte tijd om dit te doen. Daar kan ik heel gestrest door raken. Maar ik leer steeds meer om te zeggen: ‘Heer, mijn leven is in Uw hand en mijn tijd ook. U kent mijn planning, ik leg het in Uw hand, werkt U maar uit hoe alles voor elkaar komt. Vul mij maar met Uw vreugde en vrede om hiermee bezig te zijn.’ Dat geeft me rust en vertrouwen. En als het op een bepaald moment niet goed gaat, dan maak ik even een pas op de plaats en geef me over aan God. De rust die God wil geven, heeft niet te maken met rust in je omstandigheden, maar met de rust die in God is. Jouw hand in Zijn hand leggen en uitzien naar wat Hij gaat doen. 

Iets anders wat ik van de natuur leer, is dat planten ruimte nodig hebben om te groeien en te bloeien. Dat geldt ook voor ons, God wil jou ruimte geven. Jij mag zijn zoals God je heeft gemaakt, uniek en zo kostbaar. Gods oog is op jou, Hij kijkt vol liefde naar je. Hij geeft jou ruimte zodat je jezelf durft te zijn. Hij moedigt je aan om tevoorschijn te komen, al het mooie wat Hij in je gelegd heeft, mag naar buiten komen. Jij mag bloeien met alle prachtige kleuren die bij jou passen. 

Planten hebben ook voeding nodig. Vooral plantjes die net geplant zijn, smachten naar water om te kunnen leven. Wij hebben ook voeding nodig. Je mag drinken van het verfrissende water wat God voor je heeft. Woorden uit de Bijbel die God tot je wil spreken. Tijd nemen om in Gods tegenwoordigheid te zijn en Zijn liefde te ontvangen. Dichtbij God zijn, delen wat in je leven is en luisteren naar wat Hij tegen je wil zeggen. Zo gaan jouw wortels groeien en ga je steeds steviger staan. 

Maak het persoonlijk

  • Dank God voor het nieuwe leven dat Hij voor je heeft. Leg al het oude in Zijn hand.
  • Welke uitdagingen heb jij op dit moment? Wat wil God je hier doorheen leren?
  • Lees Colossenzen 3:1-17 en zie het als een brief van God aan jou. 

Wilma Oosterhuis