De gelijkenis van de zonnebloem

Dit jaar geen vakantie in Frankrijk, maar wel een grote vaas met zonnebloemen op tafel, dan schijnt het zonnetje meteen in huis! 

Voor Vincent van Gogh hadden de schilderijen van de zonnebloemen een betekenis. Hij schreef dat ze dankbaarheid uitdrukten. Vincent wilde kunst maken die ‘troost biedt aan bedroefde harten’.

Jane Hansen Hoyt riep ons op voor een vastenperiode met de woorden van Maleachi 3:20: Maar voor u die Mijn Naam vreest, zal de Zon der gerechtigheid opgaan en onder Zijn vleugels zal genezing zijn; en u zult naar buiten gaan en dartelen als kalveren uit de stal.

De zonnebloem en Zon der gerechtigheid werden voor mij een geheel. ‘Zon van de gerechtigheid’ is een beeldende uitdrukking. Op de Dag des HEREN zal de gerechtigheid van de HERE zo aanwezig, dat het niemand kan ontgaan, evenmin als (zeker in het Israëlisch klimaat) de opgekomen zon onopgemerkt blijft. De uitdrukking ‘zon van de gerechtigheid’ is al vanaf de vroegchristelijke uitleg vaak op Jezus Christus betrokken. In het oude Nabije Oosten, ook in Juda, werd de zon vaak gevleugeld voorgesteld  (hij beweegt zich immers langs de hemel,  Ps.139:9). Deze tekening, uitbeelding van de zon met vleugels zie je ook terug als beeldspraak in de Psalmen: Ps. 17:8, Ps. 36:8, Ps.91:4.

Maleachi 3:20 zou je dan als volgt kunnen lezen: Voor jou die Gods naam vreest, zal Jezus de redder en hersteller zijn. Onder Zijn vleugels is genezing en bescherming. Jij zult vol vreugde zijn. 

Vreugde voor jezelf en om aan anderen te brengen, troost bieden aan mensen, door bijvoorbeeld het brengen van zonnebloemen.  

De verzorging van zonnebloemen toont een gelijkenis met de verzorging van je geestelijk leven

 • Laat geen bladeren in het water staan anders krijgen bacteriën de ruimte, …. laat geen vuil toe, ga niet om met zondaars en spotters, ze beïnvloeden je negatief. (Psalm 1) 
 • Verschoon het water regelmatig, …. begin de dag met een schone lei, Ef.4:26  ‘Als u boos wordt, zondig dan niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid’. Bekeer je, belijd je zonde en ontvang Levend Water dat tot heiliging leidt.
 • Hangende bloemen, giet heet water in de vaas en de bloemen fleuren op, …. laat het vuur weer branden van Gods Geest, sta op en schitter.

Zon van de gerechtigheid, Jezus, draai je naar Hem. Waarom draait de zonnebloem naar de zon, om de zaden te laten rijpen, het gaat om de oogst. Ook in ons leven gaat het om de oogst, welke vruchten groeien er in jouw leven. En  Ik heb jullie opgedragen om op weg te gaan en veel vrucht te dragen, blijvende vrucht. (Joh.15:16)   

Maak het persoonlijk: 

 • Mal.3:20. Beschrijf vreugde die jij ontvangen hebt in Jezus
 • Neem tijd om jezelf te verzorgen:
  – 
  Het vuil weg doen, onderzoek welke informatie er bij jou binnenkomt door wat je leest, kijkt, hoort van vrienden. En trek je conclusie.
  – Drink levend water oftewel lees Gods Woord, laat je aanmoedigen en moedig anderen aan.
  – Laat het vuur weer branden, vul je met de Heilige Geest. Neem de tijd om stil te zijn en te luisteren naar God

Wees niet bezorgd als de oogst nog moet rijpen, kijk naar de schepping, groeien en rijpen kost tijd! 

Yvonne Elbers