Een nieuwe jas aantrekken

Kortgeleden heb ik een nieuwe jas gekocht, een heerlijk warme parka jas. Wat is het lekker om die jas aan te trekken als het koud is en ik erop uit moet. Het is als een warme deken om me heen. 

Hier moet ik aan denken als ik in de Bijbel lees dat we de nieuwe mens moeten aantrekken. Een jas vliegt niet vanzelf om je heen, je moet er moeite voor doen om hem aan te trekken. Dat is ook zo met de nieuwe identiteit die je van God hebt gekregen. Het vraagt iets van je om vanuit die identiteit te leven. Je komt gewoontes tegen die niet horen bij de nieuwe mens en dan moet je nieuwe gewoontes aandoen die er wel bij horen. 

Maar jullie moeten nu gaan leven als nieuwe mensen. Want jullie zijn van binnen veranderd, jullie kennen nu de waarheid. Daardoor weten jullie dat je eerlijk en heilig moet leven. Dat is waarvoor God de mensen gemaakt heeft. (Efeziërs 4:23-24, BGT).

God wil je de zekerheid geven dat je bij Hem hoort en dat doet Hij door je onlosmakelijk met Hem te verbinden. Toen je je leven aan God gaf, kwam Christus in jou wonen. Hij kreeg een plaats in jouw leven en jij in het Zijne.

Je identiteit wordt niet bepaald door je achtergrond, je opleiding of je beroep. Je identiteit wordt bepaald doordat je een kind van God bent. Het is een geschenk wat je dagelijks mag verzilveren. Je mag zeker weten dat Jezus in jou leeft en je van Hem bent. Je bent met Hem verbonden en mag van Hem ontvangen. Je hoeft niets te doen het verdienen, het is een gift! 

Maar het leven uit deze identiteit vraagt om overgave. De Heilige Geest wil je wegtrekken uit je oude manier van leven. Het vraagt verandering van je denken en je open te stellen voor Gods gedachten. Als je tegen iets opziet, kun je in de stress schieten. Maar je kunt ook zeggen: ‘Heer, ik vind het moeilijk, maar ik weet dat U bij me bent. Ik vertrouw me aan U toe en zie ernaar uit hoe U me gaat leiden.’ Zelf heb ik ontdekt, dat dit me rust geeft en dat ik veel meer aandurf omdat ik er niet alleen voor sta. Het helpt me om op God te vertrouwen en het verandert me van binnen uit. 

We zijn niet alleen op de weg die we gaan. God is met ons op pad, Hij laat ons geen moment alleen. Het nieuwe jaar dat voor ons ligt, gaat Hij voor ons uit en baant de weg. Hij is er met Zijn aanwezigheid en Zijn liefde vult ons. Niets ontgaat aan Zijn blik. Wat een hoop geeft dat voor alles wat komen gaat. Wij weten niet wat dit nieuwe jaar gaat brengen, maar wij weten wel met wie we op pad zijn. We durven het onbekende aan, omdat we God kennen en dichtbij Hem kunnen blijven. 

Maak het persoonlijk:

  • dank God voor het nieuwe leven dat je van Hem hebt ontvangen
  • geef je over aan God en spreek je vertrouwen in Hem uit voor dit nieuwe jaar  

Met de nieuwe jas kan ik de kou wel aan en houd niets me tegen om erop uit te gaan. Zo geeft het leven in de identiteit van Christus kracht en moed om het leven aan te gaan. Wat je ook gaat tegenkomen, je bent geborgen in Gods liefde en veilig bij Hem. 

Gods zegen voor 2023,
Wilma Oosterhuis