Ga met God en Hij zal met je zijn

Dit is de titel van lied 416 uit het Liedboek van de kerk. Oorspronkelijk engels lied eind 1800, God be with you till we meet again. Deze volledige groet: God be with you, werd verarmd tot god.b.w.ye, later good bye.   

Lied 416 wordt regelmatig voor de vakantie tijd gezongen, want dan zien we elkaar een aantal weken niet. Precies zoals op dit moment, we zien elkaar niet in de Aglow groepen en kerk. Het laatste  couplet krijgt nu een diepere lading.

Ga met God en Hij zal met je zijn, totdat wij weer elkaar ontmoeten, in Zijn naam elkaar begroeten.

Ik zie ernaar uit om elkaar weer te begroeten in de Naam van Jezus. Een knuffel te kunnen geven, een zegenende hand, een arm om de schouder. En in de tussentijd? 

Ga met God en Hij zal met je zijn op al je wegen, met Zijn raad en met Zijn zegen. Bij gevaar, in bange tijden zal Hij over jou Zijn vleugels spreiden. Hij zal in Zijn liefde je bewaren, in de dood je leven sparen.  

Het doet me denken aan Psalm 91. Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige, Ontzagwekkende. Hij zal je beschermen met zijn vleugels. Gods engelen zullen je op handen dragen. Grote liefde spreekt eruit. Kun je het beeld voor je zien van Gods hemelse majesteit op de troon en Jezus schitterend aan de rechterzijde. Ja in de schaduw van de Almachtige zie ik Jezus zitten.

Hebr.1:3  In Jezus schittert Gods luister … Hij heeft, na de reiniging van de zonden te hebben voltrokken, plaatsgenomen aan de rechterzijde van Gods hemelse majesteit, 

De volgelingen van Jezus, jij en ik, zijn één geworden met Christus. (2 Kor.5:17) We leven in Christus (gestorven, begraven en opgestaan). Als Jezus aan de rechterhand van God zit en wij zijn in Christus, dan zijn wij daar!! Ik weet nog dat ik mijn ‘leesstoel’ zat toen ik dit begreep. Ik was zo verrast dat ik een hele tijd stil heb gezeten met gevoelens van verwondering en ontroering. 

We zijn in Christus naast de troon van God. De mooiste plaats, de meest veilige plaats die je kan bedenken. Een plaats waarvan je weet dat de Vader voor je zorgt, er kan je niets overkomen, Hij zorgt, Hij zal er zijn. Ook als de dood komt, is Hij erbij. Hoe wonderlijk mooi. Mooi en nu ook moeilijk als we niet bij een begrafenis kunnen zijn. Daar is verdriet en het voelt oneerlijk om niet samen te kunnen delen, maar weet Hij is er wel! 

In vers 2 schrijft de psalmist zijn reactie op dat gevoel van veiligheid dichtbij de Vader: Ik zeg tegen de HEERE: Mijn toevlucht en mijn burcht, mijn God, op Wie ik vertrouw!  Dat mag inderdaad onze reactie zijn, uitspreken naar God dat je Hem vertrouwt. Uitspreken dat je gelooft dat Hij bij jou en bij je geliefden. Niet wilt U er zijn, maar ik vertrouw Here God dát U er zal zijn. 

Maak het persoonlijk:

  • Hoe herken je de zin Ga met God en Hij zal met je zijn in je eigen leven. Geef een concreet voorbeeld.
  • Wat is jouw reactie op Psalm 91:1 
  • Waarin komt het IK VERTROUW bij jou naar voren, kan je een voorbeeld geven. 
  • Hoe zou je dit aan je ongelovige kennis overbrengen. 

Yvonne Elbers

Beluister het lied ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’