Geen perfectie, maar de Perfecte

Een nieuw jaar is aangebroken en staat uitnodigend voor je klaar. Het is de tijd van dromen dromen en plannen maken. Nadenken over goede voornemens. 

Je mag op weg gaan en hoge verwachtingen hebben. Toch zul je snel merken dat dingen anders lopen dan je graag wilt en dat dit jaar niet opeens alles anders is. Je raakt teleurgesteld in jezelf omdat het niet lukt om elke dag te wandelen of niet te snoepen. En als je denkt dat je alles goed voor elkaar hebt, loop je tegen zaken aan die niet werken. Een keukenkastje wat niet dicht wil, het lampje van de bandenspanning in je auto wat alweer brandt. Het kan mij zo frustreren als ik voornemens niet waarmaak en dingen heb die kapot gaan. 

Het streven naar perfectie gaat weinig goeds opleveren. Je kan het hier zo druk mee hebben, dat je mist wat je wel hebt. Je hebt de lat zo hoog gelegd, dat je hier nooit aan kunt voldoen. Je ziet alleen je tekorten en wat jij nog meer had kunnen doen. 

God wijst een hele andere weg. Hij is niet op zoek naar jouw perfectie, Hij is op zoek naar jou. Hij wil jouw leven, jouw tijd en jouw plannen. Hij wil dat je op zoek gaat naar Hem, Hij de Perfecte. In Hem is alles volmaakt en goed, krachtig en sterk. Niets is voor Hem onmogelijk, sterker nog ‘alles is mogelijk voor Hem’. Wat een power is er in God. Jij mag je vastklampen aan God en met Hem op weg gaan. 

Jij mag je volledig toevertrouwen aan God, Hem volgen en gehoorzamen. Dat is een uitdaging. Het kan zijn dat God je vraagt iets te doen wat je pittig vindt of waarvan je denkt dat je het niet kunt. Wat doe je dan, ga je ervoor of zie je naar je eigen mogelijkheden? God zoekt niet het perfecte, maar naar de bereidwilligheid om Hem te volgen. Om risico’s te nemen en fouten te maken. Om alles te geven wat jij hebt en te ontvangen wat God jou wil geven. Onderweg leer je en ontwikkel je de talenten die God je gegeven heeft. Maar nog sterker ontwikkel je het vermogen om kwetsbaar te zijn en te durven doen wat God voor je heeft. Niet omdat dit meteen tot een succes zal leiden, maar omdat je wilt doen waarvoor God je roept. Hij kent jou als geen ander en weet wat je aankunt, Hij wil je uitdagen en verder brengen waar je nu bent. Dat is de uitdaging voor dit jaar. 

God kent ook de mensen die jij kunt bereiken met je woorden, je liefde of je hulp. Jij bent uniek, God heeft dingen aan jou toevertrouwd die alleen jij hebt. Hij brengt mensen op je pad, die alleen jij kunt bereiken. 

Graag deel ik een persoonlijke ervaring in perfectie. God heeft mij geroepen om te schrijven. Zelf vond ik dat het perfect moet zijn als je iets schrijft. Nu moet je alles leren en als je begint te schrijven is het zeker niet perfect. Ik heb mijn talent lange tijd niet gebruikt omdat ik de lat te hoog had gelegd en daar niet aan kon voldoen. Heel liefdevol bleef God tot mij spreken en daagde me uit om toch met schrijven aan de gang te gaan. Aarzelend ben ik op weg gegaan met schrijven. Voor mij was het gehoorzamen van God uiteindelijk belangrijker dan perfectie. Nu kan ik met dankbaarheid en verwondering zeggen dat God mij geleid heeft in het schrijven. Het is een wonder wat Hij door mij doet op dit gebied. Niet mijn perfectie maar het volgen van de Perfecte heeft mij hier gebracht. 

God volgen en Hem gehoorzamen, dat is de uitdaging die God voor jou heeft dit nieuwe jaar. Jij mag gaan en bewegen in de dingen die bij jou passen. God heeft grote dromen over jou en Zijn schatkamers zijn gevuld om jou te geven wat je nodig hebt. Houd niet terug, maar geef alles wat je hebt. Durf nieuwe avonturen aan te gaan met de Perfecte. 

Maak het persoonlijk:

  • Houd perfectie je tegen om stappen te nemen? Vraag God hoe Hij je hierin kan helpen.
  • Durf jij je toe te vertrouwen aan God en te doen wat Hij van je vraagt? Wat is ervoor nodig om hierin te groeien.
  • Wat heeft God tot jou gesproken waarin je nieuwe stappen mag innemen?

Wilma Oosterhuis