Het geheim ontdekken

Wie zetelt in het geheim van de Hoogste, in de schaduw van de Geweldige overnacht, zegt tot de Ene, mijn Toevlucht en mijn Bastion, mijn God: 
Ik wéét mij veilig bij Hem! 
Já, Gij Ene zijt mijn toevlucht. 
De Allerhoogste hebt gij gemaakt tot je schuilplaats. 
Uit Psalm 91- Naardense Bijbel 

Er vallen mij een aantal woorden op: 

 • geheim 
 • weet 
 • gemaakt 

Een geheim is iets waar je naar op zoek moet gaan. Het ligt niet open en bloot zichtbaar voor iedereen, néé het is een soort van verborgen. Als we dat geheim willen ontdekken, moeten we ernaar op zoek gaan, door willen zetten als we het niet direct vinden, volhouden om elke keer op zoek te willen gaan. Soms misschien verdrietig zijn, omdat we het niet kunnen vinden. Maar dan de volgende dag tóch weer gaan zoeken. 

En dan zal de dag komen dat we verrast worden omdat we ontdekken: ik heb het gevonden! Wat is dan ‘het’? Het geheim … waar ben ik nou steeds naar op zoek geweest? 

Het geheim waarvan je ineens merkt : 

 • ik ervaar dat ik niet alleen ben 
 • ineens wordt mijn ziel geraakt: ik word blij of juist verdrietig, iets in mijn ziel (gedachten, wil en gevoelens) wordt aangeraakt 
 • ineens komt een gebed in mij omhoog, anders dan anders
 • ineens ervaar ik dat ik heel stil, haast eerbiedig stil mag zijn 
 • ineens kan ik wel jubelen, ik ben zo dankbaar en blij, anders dan anders 

Het ervaren van het geheim kan op zoveel manieren! Maar altijd is daar die ervaring waarvan je wéét: dit is anders dan op alle dagen hiervoor. Kostbaar is dit en dan wil je meer. Meer van deze ontmoetingen met het geheim. Je wéét dat je weet dat je het geheim hebt aangeraakt, dat dit iets bijzonders was. Kostbaar opnieuw. 

Gemáákt heb je dit geheim tot een kostbaar iets, het weten is kostbaar, het op zoek gaan is kostbaar, het doorzetten en ernaar verlangen is kostbaar geworden. Het was een proces maar áls je ervan geproefd hebt wil je er steeds meer van. Ik vind het zó mooi wat er staat in Hosea 14:8 ‘Zij die in Zijn schaduw wonen zullen weer koren verbouwen. Já, zij zullen bloeien áls een wijnstok, beroemd als de wijn van de Libanon.’

In de Amplified Bible staat: zij zullen evenwicht vinden en hersteld worden als zij verblijven in de schaduw van Zijn vleugels. We hebben dit allemaal zó nodig! Dat wij evenwichtig worden en zijn, vast in het vertrouwen in Hem. Heel mooi is de belofte die erop volgt : 

 • we zullen weer koren verbouwen 
 • we zullen weer bloeien 
 • en onze smaak zal geweldig zijn, want de wijn van de Libanon was geweldig 

Mijn tekst voor 2022 is daarom ook geworden : 
Wonen in Zijn schaduw brengt vrucht 

Dat staat op een letterbord in mijn kamer, waardoor ik het steeds kan zien. Het herinnert mij eraan hoe belangrijk het is, hoe ik daar steeds weer naar op zoek mag gaan én dat het iets uitwerkt in mij. Niet alleen in mijzelf maar ook in mijn leven. In mijn omgeving, want die zullen ervan meegenieten. 

Maak het persoonlijk:
Zoek, zoek, zoek en vind!
Hou vol ! Zet door! Wees vastberaden het te vinden! Lees deze tekst over en over, denk erover na wat het voor jou betekent, neem de tijd om te overdenken, tijd om gewoon stil te zijn en te ervaren. Hét moment dat je het gaat ontdekken komt! God laat Zich vinden voor wie op zoek gaan naar Hem. 

Ik zegen jou in Jezus’ naam! 

Anneke Pol