Koffer uitpakken

Ben je al bezig met je het inpakken van je koffer om op vakantie te gaan? Ik wil het ook over een koffer hebben, maar dan over het uitpakken ervan. Over de koffer die jij van God gekregen hebt. Hij heeft jou gemaakt en je specifieke capaciteiten gegeven voor de taak die bij jou past.

Als je op reis gaat, kijk je waar je heengaat en wat je nodig hebt. Als je op een fietsvakantie gaat, neem je spullen mee die gemakkelijk zitten en die in de fietstassen passen. Voor een vakantie in een warm land, neem je lekkere luchtige kleding mee. 

God heeft jou gemaakt tot wie je bent. Met zaken die je hart raken en waar je vol passie voor bent. Uniek en anders dan de mensen om je heen. Jij mag volop bewegen in de dingen die bij jou horen en je koffer uitpakken waar alles in zit wat je nodig hebt.

Zelf ben ik zo geraakt door het leven van Paulus. Hoe hij opgroeide als een Joodse jongen en leerde uit de Thora. Zo ontwikkelde hij een passie voor God en de wet. Maar hij was ook een Romeins burger en had hierdoor speciale rechten. God had een plan voor zijn leven en bereidde hem hierop voor, ook al had Paulus hier nog geen idee van.

Vol passie komt Paulus op voor God. Hij kan niet begrijpen dat de boodschap van gewone vissers over de Messias waar kan zijn. Met alles wat in hem is, wil hij deze boodschap tegenhouden. Tot God hemzelf in het nekvel grijpt. 

Wat een bijzondere gebeurtenis is dat. Paulus ontdekt dat de Messias waarover hij veel gehoord heeft, echt gekomen is. God zelf spreekt tot Paulus, zodat hij er niet omheen kan. Een radicale verandering volgt en de mensen om hem heen kunnen het haast niet geloven. Is dit dezelfde Paulus die hen vervolgde? 

Vanaf dat moment gaat Paulus vol vuur door om het goede nieuws over Jezus te vertellen. Over de hoop en de redding die Hij biedt. Niets houdt hem tegen om voor God op reis te gaan. En God heeft hem hiervoor voorbereid. Paulus is iemand die de Thora kent en de boodschap overtuigend kan brengen. Hij is iemand die niet bang is voor gevaren en het aandurft om nieuwe gebieden te betreden. 

God roept Paulus om juist de buitenstaanders het goede nieuws te brengen. Hij maakt reizen en spreekt veel talen, maar ook zijn rechten als Romeins staatsburger komen hem goed van pas. Wat een avonturen beleeft hij. Als aanvallen op hem gepland worden, trekt hij verder naar een nieuwe plek. Vol van Gods Geest gaat hij naar de plaatsen die God hem wijst en zo gaat het goede nieuws als een lopend vuurtje door het Midden Oosten. Hij bouwt gemeenten en schrijft brieven om hen te bemoedigen en op het juiste spoor te houden.

Wat kunnen wij veel van Paulus leren en wat hebben wij veel van hem ontvangen. God riep hem en bereidde hem voor op zijn taak. 

Jij bent ook geroepen door God en ontvangt alles wat je hiervoor nodig hebt. Je koffer zit vol met unieke artikelen passend bij jou. Heb je ze uitgepakt? Gebruik je je koffer goed? Vergelijk jezelf niet met anderen, doe niet wat een ander van je verwacht. Ga voor de dingen die bij jou passen en die God in jou heeft gelegd.

Maak het praktisch:

  • Neem een moment van rust en denk erover na wat in jouw koffer zit. Wat heb je er al mee gedaan of kun je gaan doen?
  • Durf jij te bewegen in dat wat God in jou heeft gelegd? Of heb je de neiging te doen wat anderen van je verwachten en is het tijd voor verandering?

We zijn op reis en trekken verder, vol van God en met onze unieke koffer! 

Een hele goede reis gewenst, 
Wilma Oosterhuis