Laten we naar de overkant gaan!

Markus 4:35

Op de Aglow gebedsdag sprak Gerard de Groot over ‘het naar de overkant gaan’. Dit heeft mij zeer aangesproken. Allereerst dat Jezus de menigte achter Zich laat. Dat Hij tijd voor Zichzelf en de discipelen zoekt. 

In een andere vertaling staat dat Hij de discipelen verhalen uitlegt als zij alleen zijn. Hij neemt tijd voor hen om dingen uit te leggen. En dat op een manier waarop zij het begrijpen, met gewone dagelijkse voorbeelden. Daar ben ik zo blij mee! Ik heb het nodig om de diepte van het Woord door ‘gewone’ voorbeelden uit het leven te kunnen doorgronden. Het is ook zo dat God dat vaak op die manier bij mij doet. Door de natuur, door iets wat ik op straat zie … heel gewoon! En dan ‘valt het muntje’. Ineens begrijp ik wat God bedoelt. En zo is het ook met dit verhaal.

Als wij nieuw terrein gaan innemen, zullen we tegenstand ondervinden. Dat weten we, maar als het gebeurt zijn we vaak zo overrompeld. Dit gebeurde ook met de discipelen, ze werden overrompeld door de storm. Overrompeld is onverwachts overvallen of onverwachts op bezoek komen. Het gebeurt je, je had het niet verwacht. Maar omdat je het niet verwachtte, heb je geen verdediging. En is dat niet vaak zoals het gaat? 

Ik dacht: we moeten dus voortdurend waakzaam zijn. Dat zegt het Woord ook: Wees waakzaam! Maar ik kom tot de conclusie dat ik het wel eens vergeet en dan overvallen word door iets. Wat een les! 

Zolang we blijven zitten waar we zitten, is de boze niet echt druk in de weer met ons. Maar als we gaan staan en bewegen, dan is het een heel ander verhaal. Dat wil hij niet. Maar God wel! God roept ons als Aglow en als personen om in beweging te komen en terug te nemen wat van ons gestolen is. We ‘moeten’ naar de overkant! We mogen nieuw terrein in bezit nemen. waar we nog niet geweest zijn. En ALS we waakzaam zijn en erop bedacht zijn DAT we tegenstand zullen ondervinden, worden we niet overvallen. 

Prijs de Heer! Hij leert ons om te blijven staan. Hij leert wat de tactiek is van de boze, die opnieuw ontmaskerd wordt. Wat een rijkdom! Dank U Heer! U helpt ons door het ons al van te voren te laten zien: dit is wat er gebeurd, wees waakzaam, Ik ben erbij en Ik help je!

Samen gaan we voor de grote oogst die gaat komen. Dan weten we dat er tegenstand komt, maar omdat we waakzaam zijn en weten dat God aan onze zijde is, weten we dat het gaat lukken. Misschien niet vandaag, maar dan morgen of overmorgen. Hoe ik dat weet? Omdat God zorgt dat het gaat lukken! Want het is Zijn oogst en het zijn Zijn kinderen die we gaan oogsten.

Het geeft mij vertrouwen, zekerheid en moed. Het maakt dat ik vastberaden word om naar die overkant te gaan. Om als het dan stormt te belijden: ‘Heer U bent erbij en U zorgt dat we daar aan komen, ondanks de hoge golven.’ 

Maak het persoonlijk:

  • Hoe is dit met jou?
  • Verlang je ernaar, verlang je om nieuw gebied in te nemen?
  • Ervaar je dat je al bezig bent naar de overkant te gaan?
  • Als je bootje erg heen en weer gaat, realiseer je: Hij is er bij! 

Ik wil je echt aanmoedigen om op Hem te blijven zien. Kijk naar Hem! 

Anneke Pol