Nooit genoeg

Heb je ooit nagedacht over het thema Nooit genoeg? Nou ik niet, tot ik het boek Kwetsbaarheid van Brené Brown las. Zij schrijft over het probleem van schaarste. En ze brengt het heel dichtbij, door de woorden te gebruiken: ‘Het is nooit genoeg’. En wat ze daarover schrijft, raakt me meteen.

  • Nooit tijd genoeg
  • Nooit mooi genoeg
  • Nooit goed genoeg
  • Nooit slank genoeg
  • Nooit sterk genoeg
  • Nooit zeker genoeg
  • Nooit succesvol genoeg

Herken je het gevoel dat wat je doet, nooit genoeg is? Het is een gevoel wat een ondertoon kan zijn in je leven. Je begint er mee als je opstaat en dan denkt aan wat er te doen is en de tijd die je hiervoor hebt. Het lijkt niet genoeg. En dan komen de uitdagingen van de dag op je af en denk je te moeten voldoen aan de eisen van anderen en vooral aan die van jezelf.

Bij het nadenken hierover komen gelijk voorbeelden uit mijn eigen leven naar boven. Als ik onderwijs heb gegeven en iemand anders vraagt hoe het was, dan heb ik moeite om te zeggen het was goed. Ik bedenk dat er altijd dingen zijn die beter kunnen. En daardoor mis ik de volle zegen omdat ik alles gegeven heb wat ik heb en dat het daarom goed is. Dat is wat God van mij vraagt en dat is wat belangrijk is.

Wat mooi is het dan om te zien hoe God ermee om gaat. God maakt de schepping en aan het eind van elke dag ziet Hij er naar en benoemt dat het goed is. Ja zelfs zeer goed. God is voldaan over zijn werk en dat uit Hij ook. En ik ben zijn dochter en mag ook zo kijken naar de dingen die ik doe. Als ik mijzelf geef en alles wat in mij is, dan mag ik weten dat het goed is. Dan mag ik dankbaar zijn. Dan hoef ik niet te streven naar meer en beter. 

Want dat is ook iets wat in ons als mensen ligt. Een soort competitie, misschien niet direct zichtbaar maar wel geniepig aanwezig. Ik vergelijkbaar mezelf met de ander en van daaruit beoordeel ik wat ik doe en wie ik ben. Oh, wat een domme zet. Ik weet dat ik niet als de ander ben en dat dit ook niet de bedoeling is. Ik ben mijzelf en heb bijzondere dingen die bij mij passen. 

Daarom is de term ‘Nooit genoeg’ voor mij een eyeopener. Zo wil ik niet leven en niet denken over mijzelf. Ik wil genieten van wie ik ben en wat God in mij gelegd heeft. Van hoe ik eruit ziet, wat aan de mollige kant, maar oergezond en vol energie en passie. Niet slank en niet sterk, maar genoeg in wie ik ben. Mooi zoals God mij gemaakt heeft en met alles wat in mij is ga ik het leven aan. Dankbaar voor wie ik ben en de mogelijkheden die God me geeft. Ik ga leven en geniet van de tijd die ik heb. Heeft God per slot niet alle tijd in zijn hand, waarom zou ik me er dan zo druk om maken. Een groot avontuur ligt voor mij, dat ik met lef en verwachting binnen ga.

Maak het persoonlijk:

  • Hoe kijk jij naar wie je bent en hoe je leeft? Kun je met God zeggen ‘Het is goed’ of steekt de gedachte ‘Het is nooit genoeg’ soms de kop op?
  • Spreek er met God over en luister naar Hem. Hij kent jou en wil je bemoedigen met acceptatie en bemoediging. 

Wilma Oosterhuis