Onderweg

Elk jaar vraag ik God om een thema, waarmee ik aan de gang kan. Dit jaar is het een kort thema: Onderweg. Dat is wat God mij laat zien voor 2022. Geen doelen om na te streven, maar met God op weg zijn en van Hem leren. Ik kan je zeggen, dat alleen dit thema mij al rust geeft. Ik mag op pad gaan en ontdekken wie God is. Zijn grootheid, liefde en kracht. Te weten dat Hij bij mij is en me nooit alleen laat. Dat te beseffen is zo wonderlijk, ik sta er niet alleen voor.

God is bij mij, Hij kent me en weet wat ik tegenkom. Sterker nog, Hij kent zelfs de weg die ik ga. God is al voor me uitgegaan en weet wat er komen gaat. Ik hoef me niet langer druk te maken over de toekomst, maar mag leven bij de dag. Elke dag is nieuw en mag ik volop van God ontvangen. Dicht bij Hem zijn en naar Hem luisteren. Me overgeven aan God en Hem vertrouwen. Weten dat gisteren een herinnering is en dat morgen nog niet geleefd hoeft te worden. Het gaat om vandaag en deze dag mag ik alles eruit halen! 

Nog iets bijzonders wat God me laat zien. Ik mag mijzelf zijn en echt. Geen masker op om indruk te maken op mijzelf of anderen en zeker geen indruk te maken op God. Hij kent mij door en door en weet wat erin mij leeft. Ik ben een open boek voor Hem en mag zo ook leven. Wat geeft dat een rust. Ik hoef er geen energie in te steken om gezien te worden. God ziet mij en ik ben geliefd door Hem. Hij baant de weg voor mij en maakt ruimte, dat hoef ik niet zelf te doen. God is erbij en Hij kent mij door en door. 

God, U weet alles van mij
Heer, U weet alles van mij, u kent mij.
U weet waar ik ben, en U weet waar ik heen ga.
U weet wat ik denk, ook al bent U ver weg.
U ziet me als ik thuis ben en U ziet me onderweg.
U ziet alles wat ik doe.
(Psalm 139:1-3, BGT)

Onderweg zijn, houdt wel in dat ik in beweging kom. Niet stil blijven zitten en tevreden zijn op de plek waar ik ben. God daagt me uit om verder te trekken en risico’s te nemen. Het gaat om luisteren naar Hem en dan gehoorzamen. Dat is wel even een dingetje om echt te doen wat God van me vraagt. Maar ik ga door en leer om stappen te nemen. Het is een proces waarin ik ontdek dat ik verander en meer van God zichtbaar wordt in mij. De Heilige Geest is mijn Helper en leert mij om anders te kijken en te denken. 

God geeft me een mooi beeld van het op weg zijn. Hij nodigt me uit om samen met Hem op pad te gaan. Ik doe mijn wandelschoenen aan, neem een rugzak mee en doe erin wat nodig is. Ik hoef niet veel mee te nemen, want God is bij me en Hij zal onderweg voorzien. Al lopend geniet ik van alles wat ik ziet, ik heb hier alle tijd voor want ik hoef niet iets te bereiken, maar mag op pad gaan. Als we een tijd op weg zijn, is het tijd om te rusten. Ik ga op een bankje zitten en heb een mooi uitzicht op de omgeving en zie de landerijen tussen de bomen door. Ik eet en drink en merk dat God me vult, Hij voorziet in wat nodig is. Na de rustpauze gaan we verder, we zijn samen op weg. 

Wat is dat mooi dat God er is, dat ik geen moment uit Zijn gedachten ben. Dat ik geliefd en gekend ben door de Vader. Dat Zijn oog op mij is en dat in Hem alles is wat ik nodig heb. Ik wil putten uit die bron en vol worden van hemelse heerlijkheid. 

Ik geef inzicht en wijs de weg die je moet gaan,
Ik geef je raad, op jou rust Mijn oog.
(Psalm 32:8)

Maak het persoonlijk:

  • Heb jij een thema voor dit jaar? Vraag God wat Hij voor jou heeft en wat je dit jaar mag leren.
  • Ken je het op weg zijn met God en elke dag van Hem ontvangen? Welke stappen ga jij nemen om verder te trekken en meer te ontdekken van wie God is voor jou?

Een goede tocht wens ik je toe! God is er en Hij leidt jou.

Wilma Oosterhuis