Steun elkaar!

In het Bijbelboek Nehemia leer ik over praten met God en samenwerken met God. Hoewel Nehemia het goed heeft in zijn niet-geboorteland, luistert hij naar verslagen van reizigers die uit Jeruzalem komen. En hij hoort dat het slecht gaat met de mensen in het oude Israël. Hij wordt er heel verdrietig van en komt in actie.  

Welke actie? Een gesprek met God, een aanhoudend dag en nacht gesprek. 

Als gevolg van dat lange gebed komt Nehemia in beweging. Met meer hulp dan verwacht gaat hij de muren van Jeruzalem herstellen. Met welke actie, beweging ben jij bezig? Misschien binnen je vriendinnen of familie relaties, met bidden en werken. 

Dan kom je ook teleurstellingen (vijanden) tegen, net als Nehemia. Er zijn omstandigheden (vijanden) die je tegenhouden te groeien in geloof. Er zijn redenen waarom die andere persoon niet verder komt in de relatie met Jezus.  

Nehemia 4:5 Intussen waren onze vijanden van plan ons plotseling aan te vallen. Ze zeiden: ‘In Jeruzalem weten ze nog van niets. En ze mogen ook niets merken. Maar we zullen hen doden, want dat werk moet stoppen.’ Maar dat plan mislukte. 

Want Nehemia kreeg een TIP. Die tip hebben wij ook. Namelijk dat de vijand Gods goede werken van,  en door Gods kinderen wil vernietigen.  

Nehemia 4:7 En ik (Nehemia) zorgde ervoor dat iedereen achter de muur ging staan. Ik zette alle families bij elkaar. En ik zette ze vooral op de plekken waar de muur laag of zwak was. Ook gaf ik iedereen wapens: zwaarden, speren, en pijl en boog.

Wat een geniaal idee. Nehemia zet families bij elkaar, om elkaar te steunen. En hij zet ze bij de zwakke plekken. En we weten de zwakke plekken van die ander, hij is vaak zijn afspraken vergeten, zij komt altijd te laat, zij doet alles op het laatste moment, hij is snel afgeleid, enz. En je eigen zwakke plekken niet te vergeten!

We zijn aan elkaar gegeven als geestelijke familie om elkaar te steunen, met deze wapens: Bid de Woorden van God, Gods beloften over de ander uit. Stuur bemoedigingen naar de ander. Vraag een ander met God te praten over jou, ten goede voor jou. Zo steun je elkaar.

De vijand gebruikt spot, samenzwering en verwarring om jou en mij tegen te houden in onze geloofsgroei. De muren van Jeruzalem werden in record tijd hersteld, de vijanden stonden met open mond te kijken. Het was mogelijk omdat God voor hen strijde! En God is ook voor jou!  

Als we samenwerken met God, vertrouwen dat Hij voor ons werkt en strijdt, dan is alles mogelijk. 

Maak het persoonlijk:

  • Als jij voor onmogelijke muren staan, voor een taak of keuze waar toe je je geroepen weet door God, en er komt tegenstand, de dingen lopen opeens heel anders, wat doe jij dan?
  • Wie steun jij in de strijd en door wie (geestelijke familie) word jij gesteund? 
  • Kan je de actie, beweging waar je mee bezig bent nog op andere manieren aanpakken?

Yvonne Elbers