Array
(
  [Itemid] => 160
  [option] => com_content
  [catid] => 18
  [id] => 951
  [lang] => nl
  [view] => article
)
 ?>

Hij maakt alle dingen nieuw

'Zie, Ik maak alle dingen nieuw.' Openbaring 21:5 

We associëren deze tekst met de eerste stap die we gedaan hebben richting Jezus, die leven veranderende stap van Hem ontvangen als Verlosser, onze Redder. Maar er is een voortdurende realiteit die constant plaatsvindt in iedere volgende stap die we zetten naar de Heer en Zijn Koninkrijk.

EEN PERSOONLIJK VERHAAL 

De afgelopen maanden heb ik in een verbouwing geleefd. Ik had het geweldige idee dat een nieuwe keuken een update zou zijn voor ons huis, een herenhuis van zo’n 400 vierkante meter. Het is een heerlijke plek met een geweldig uitzicht op Puget Sound. De oppervlakte geeft je een idee van hoe groot de keuken kon zijn. Hij is klein, compact en heel helder met een heleboel licht De keuken is het hart van het huis, maakt niet uit hoe groot. Hij maakt een huis tot een thuis!

Dus mijn geweldige idee van vernieuwing veranderde in een proces. Ik liet tekeningen zien aan de aannemer. Geen probleem, zei hij, we zullen spoedig beginnen. Spoedig duurde iets langer dan ik verwacht had, maar ik was zo vol opwinding en verwachting dat het het wachten wel waard was. Alleen de gedachte aan 'nieuw' had mijn hart gevangen.

We kwamen thuis na 5 ½ week in Europa en zagen karton over de hele vloer. Toen liep ik naar wat eens een keuken was geweest en zag dat de muren gestript waren tot de gipsplaten en blauw tape. Opwinding kwam in me naar boven. Het beeld is niet ver meer dacht ik bij mezelf. 

HET PROCES

Proces is interessant. Je moet nieuwe levenspatronen leren. Niets is waar het was voor de afbraak begon. De eetkamer was nu vol met 'spullen uit de keuken'. Ik ben van nature niet zo’n bewaarder, dus het 'spul' leek nodig op z’n oude plaats. Maar toen ik ernaar keek, overal wat, dacht ik hmm, misschien is dat 'spul' niet zo bruikbaar of zo nodig als ik gedacht had. Ik zag het in een nieuw licht. Ik had gedacht dat ik drie jaar geleden opruiming had gehouden toen we naar onze nieuwe woning verhuisden.

Het is grappig, hoe dingen aan je kleven als je reist door het leven. Ze worden het patroon waardoor je denkt, handelt en reageert. Het is zo automatisch als borden pakken op de normale plek. Het zilver ligt hier, scherpe messen daar, glazen in die kast. Je kent de discipline, toch? We lopen vast in veel van onze levenspatronen.

LEVEN IN DE GEEST

In onze wandel met Jezus hebben we geleerd dat het gaat over het leren je over te geven aan de Heilige Geest, die gekomen is om alle dingen nieuw te maken in ons hart, ons systeem van geloven en ons levenspatroon.

We laten van alles gaan … hier en daar. Maar dan komt de manager van de verbouwing om ons hulp en deskundigheid aan te bieden. Een heel ander proces begint…. ja, tot aan de gipsplaten en het blauwe tape. Moet je nou lachen? Zit je te huilen? Vraag je je af hoe ik reageerde in het proces? Zoals je al dacht, ik reageerde op alle manieren. Weet je, ik ben een ‘pietje precies’. Ik wil alles netjes en op z’n plaats. Ik stof, houd de boel aan kant en vind het nog leuk ook. Het geeft me vrede, een deel van mijn natuurlijke mens. Zo ben ik opgevoed en mij werd gezegd: “Zo moet je dat doen.”

Maar, lieve help, toen de verbouwing begon toen moest ik mezelf verharden tegen de natuurlijke wanorde van het proces. Kijk niet naar het stof. Vecht er niet tegen dat de eetkamertafel vol staat met het 'spul' waarvan jij dacht dat het zo nodig was. Vecht niet tegen constant kijken naar je gewone noodzakelijke dingen op de oude plaatsen omdat alles in het proces is van nieuw worden.

ANDERE DINGEN

Tegelijk met het proces van de verbouwing ging er iets mis met m’n knie. Nu moest dus elke beweging overdacht worden om geen stap te veel te doen. O, glorie! Ik weet niet eens hoe ik deze nieuwe situatie in moet schatten. Niets is als het was. Mijn ordelijk leven was in de war gebracht, maar we zijn op weg naar iets nieuws. Het zal prachtig zijn als het klaar is. Het is een hele upgrade.

Ik moet lachen als ik nog denk aan de dag waarop ik thuiskwam en zag dat mijn lichtplek, het keukenraam, waardoor zoveel licht binnenkwam, dichtgetimmerd was. Natuurlijk, dat had een bedoeling. Er werd een nieuw raam met beter glas ingebouwd. Maar heel even was mijn visie, mijn licht onderbroken. Nu was er niets meer op z’n gewone plaats, mijn licht was gedimd.

Natuurlijk weet je waar ik heen wil met dit hele verhaal. Wat een actuele les is dit geweest in mijn wandel met de Heer. Het kan alarmerend zijn als niets meer schijnt te zijn zoals het was. Al je geestelijk routines hebben niet meer hetzelfde leven als ze ooit hadden. Je gewone leespatronen hebben niet meer hetzelfde leven. Je gebedsleven lijkt saai. Je visie lijkt beperkt. Maar, hoe dan ook, Hij maakt alle dingen nieuw … En dat gaat niet zonder verandering van het oude.

HET PROFIEL VAN EEN MENSENGROEP

We leven in nieuwe tijden, andere tijden. Hij profileert een mensengroep die nieuw gemaakt is midden in de roering en onrust van het leven en tijden om ons heen.

Het is niet een tijd om je af te vragen of het een goed idee was om een verbouwing te beginnen. Je bent al goed op weg. Nieuwheid komt eraan. Het is niet zo donker als je denkt. Licht, nieuw licht komt eraan. Hij maakt alle dingen mooi op Zijn tijd en het is de juiste tijd om nieuw gemaakt te worden en gevormd tot de Koninklijke, priester voorbidders van wie God weet dat we dat zijn. (voor meer over de Koninklijke, priester voorbidders zie de boodschap van Dutch Sheet onderaan deze blog)

Aglow is niet dezelfde bediening die ontstond in de late jaren ’60, noch de jaren ’80, noch in het jaar 2000. Toen ik vandaag met God sprak, hoorde ik mezelf zeggen: “Ik geef me over, ik geef me over aan het proces, de troep, het zere been….. want U bent overal in. U regeert over alles. Uw scheppende hand beweegt over deze situatie en over de wereld om iets wonderbaarlijk nieuws te maken. Ik wilde het nieuwe voor ik ten volle alles begreep dat gepaard ging met het proces. En ik wil het nieuwe nu MIDDEN IN HET PROCES.

Het is de JUISTE TIJD dat de Heilige Geest komt in ons leven, onze routines, onze orde en begint alles nieuw te maken. We willen het nieuwe. We hebben gevraagd nieuw gemaakt te worden. En Hij is gekomen om de wens te vervullen die Hij in ons hart geplant heeft voor het nieuwe. 

Geniet van het proces.

Jane Hansen Hoyt
Presidente Aglow International

juni 2018

Aglow International

 

Attachments:
Download this file (Dutch Sheets.pdf)Boodschap Dutch Sheets[Koninklijke, priester voorbidders ]181 kB