Array
(
  [Itemid] => 160
  [option] => com_content
  [catid] => 18
  [id] => 895
  [lang] => nl
  [view] => article
)
 ?>

Loop de Wedloop van het Geloof

De Olympische Spelen in Rio zijn voorbij

Velen vonden het jammer toen Thomas Bach, de president van het Internationaal Olympische Comité, verklaarde: “Ik verklaar de Spelen van de XXXI-e Olympiade voor gesloten”. Ook bij ons thuis vonden we het jammer, Tony en ik keken heel graag naar de Spelen, waarin hardlopers, zwemmers, turners en allerlei soorten van atleten vanuit de hele wereld samen kwamen om in een sportieve sfeer te strijden om goud, zilver of brons. Er waren zoveel mooie overwinningen in deze Spelen. De deelnemers hadden lang getraind en gedisciplineerd geleefd en nu was het moment om goud, zilver of brons te winnen. Ja, het waren hoogtepunten van sportiviteit, vriendelijkheid en bevalligheid. Op die momenten raakte het onze harten.

Twee lange afstandsrenners, Abbey D’Agostino uit de V.S. en Nikki Hamblin uit Nieuw-Zeeland waren bezig met de 5000 meter, toen zij na 3200 meter met elkaar in botsing kwamen. Volgens toeschouwers had Hamblin haar tempo vertraagd om niet in contact te komen met een andere loper, toen D’Agostino naar het scheen Hamblin van achteren raakte, waardoor beide vielen. D’Agostino stond op, maar zag dat Hamblin pijn had en stopte om haar te helpen. Samen probeerden ze verder te gaan, maar D’Agostino had te veel pijn door een blessure aan haar been. “Ze kon nauwelijks staan,” zei Hamblin. Hamblin hielp haar overeind, maar D’Agostino kon de race niet afmaken en zei tegen Hamblin dat ze zonder haar verder moest rennen. Tegen verslaggevers zei Hamblin later: “Ik viel en ik dacht, ‘Wat gebeurt er? Waarom lig ik op de grond?’ Toen was daar opeens een hand op mijn schouder en D’Agostino zei ‘Sta op, sta op, we moeten de wedstrijd afmaken.’ En ik dacht, ‘ja, je hebt gelijk. Dit zijn de Olympische Spelen. We moeten door.” 

Hamblin herhaalde, “Ik ben Abbey zo dankbaar dat ze dat voor me deed. Zij belichaamt de Olympische gedachte! Ik had haar nog nooit ontmoet en dat is juist zo ongelofelijk! Zonder te letten op de race, noch op het scorebord, is dit het moment dat ik nooit zal vergeten … die vrouw, die mijn schouder aanraakte en zei, ‘Kom op, sta op.’”   

De wedloop van het geloof

Ieder van ons is bezig met de wedloop. Soms word je moe, of misschien gebeurt er iets, dat je niet gepland had, zodat je struikelt of zelfs op de grond valt, zoals gebeurde bij deze Olympische atleten. Op zulke momenten, kun je net als zij, afvragen, ‘Wat gebeurt er? Waarom lig ik op de grond?’ Ik wil graag een van de mensen zijn, die stopt om tegen je te zeggen, ‘Kom op, sta op, we moeten de wedstrijd afmaken!’ We moeten elkaar bemoedigen in de wedloop. We moeten elkaar helpen met ons oog gericht op het doel. We moeten elkaar op de been helpen en verder gaan. De wereld kijkt naar ons. Precies zoals bij de Olympische atleten, die blijven gefocust op hun primaire doel, zo moeten ook wij ons alleen bezig houden met wat voor ons ligt.

Discipline in de lange-afstandsrace  

Ik geniet van de manier waarop deze waarheid in Hebreeën 12: 1-2 staat. In het voorafgaande hoofdstuk, Hebreeën 11, bekend als het geloofshoofdstuk, lezen over de overwinningen van deze Joodse geloofshelden. 

Daarom: “Zie je wat dit betekent- al deze pioniers hebben de weg gebaand, al deze veteranen moedigen ons aan? Kijk naar de helden in Hebr. 11). Het betekent dat we beter verder kunnen gaan. Ruk je los, loop verder en geef nooit op. Ruk je los van extra religieus-vet en van kleverige zonden. Houd je oog op Jezus, die onze wedloop begon en beëindigde. Bestudeer hoe Hij dat deed. Hij verloor nooit Zijn doel uit het oog - de verheerlijking in en met God. Hij had overal kunnen stoppen: het kruis, de schaamte, enz. Maar nu is Hij er, op de ereplaats, naast God. Als jullie zien dat jullie achteruitgaan in je geloof, ga dan nogmaals Jezus’ leven na, Zijn lange weg van verwerping en lijden, stap voor stap, en zie hoe Hij volhield. Dat zal adrenaline spuiten in jullie zielen!”

Ik zeg tegen jou: “Je kunt het. Je kunt winnen. Het zit in je DNA. Blijf op je doel gericht.”    

Jane Hansen Hoyt
Presidente Aglow International

augustus 2016

Aglow International